Kortgeleden zag ik op Facebook de aankondiging van een lezing. Het onderwerp trok meteen mijn aandacht: de vagina.
Enkele dagen daarvoor was namelijk het boek gepubliceerd met als titel ‘Het wonder daaronder – Alles over de vagina’ door Nina Brochmann en Ellen Støkken Dahl. De Nederlandse vertaling van het Noorse boek: ‘Gleden med skjeden’
Ik schrijf deze boekrecensie omdat ik het boek je van harte kan aanraden. Schaf het aan!
Zeker als je vrouw bent. En helemaal als je sexvragen hebt of helderheid wilt krijgen over anticonceptie, menstruatie, de ontwikkeling van het lichaam naar volwassen vrouw.
Al is het eigenlijk ook een goed boek om als man te lezen. Een man mag immers weten wat de vrouw beweegt, wat belangrijk is voor haar en waar de vrouw soms mee kan worstelen.
Mocht je nog niet het besluit nemen om het boek aan te schaffen, lees tòch verder. Want ik zal ook een paar tipjes van de sluier oplichten. Goed om te weten over de vagina, vulva en het vrouwelijke lichaam.
Een bijzonder boek over de vagina (vulva)
De auteurs hebben gestreefd naar eenvoudig taalgebruik. Een nobel streven! En belangrijk, want ook jongeren of mensen die moeite hebben om wetenschappelijke artikelen door te nemen, mogen meer op de hoogte zijn van wat er zich in het vrouwenlichaam afspeelt.
Zo willen de schrijvers graag dat ook een 15-jarige het boek kan lezen. Ik twijfel of dat gelukt is, zò eenvoudig was het ook weer niet om te lezen.
Al mag je je afvragen of het mogelijk is om aan seks, vruchtbaarheid en zwangerschap een simpele uitleg te geven is?
Het lichaam is immers erg complex. Elk lichaam is uniek. Het kent veel nuances en uitzonderingen. Maar juist daarom vind ik het lichaam en seksualiteit zo daverend interessant!
Zeker het hoofdstuk over anticonceptie is pittig. Ik heb Nina Brochmann daarop aangesproken na haar lezing die ik bijwoonde. Zij gaf aan dat dit hoofdstuk vooral gebruikt mag worden als naslagwerk. Ik vind dat een prima uitgangspunt.
Al met al vind ik het boek prima leesbaar, veel is helder uitgelegd. Ook is het aardig compleet. De bronvermeldingen zijn fenomenaal!
Enkele tips en weetjes uit het vagina-boek
Ik deel een paar tips en weetjes uit ‘Het wonder daaronder’ in de hoop dat mensen (vrouwen èn mannen) meer respect krijgen voor de vagina (of eigenlijk: de vulva). Goed voor een gezond seksleven.
Tip 1. Geloof niet in het fabeltje van het maagdenvlies
Okay, het bestaat wel, maar het is géén vlies zoals veel mensen dat voor ogen hebben. Dat idee is de bron van allerlei rare taferelen.
Het is helemaal niet altijd gebruikelijk dat er tijdens de eerste keer penetrerende seks ook een bloeding ontstaat. Daarom mag het niet als hèt bewijs gezien worden van maagdelijkheid.
Het zogenaamde maagdenvlies (hymen) is slechts een ringvormige slijmvliesplooi die als een krans tegen de schedewand ligt. En al wordt vrijwel elke vrouw met een maagdenvlies geboren, het dient geen enkel nut. Het is net zo zinnig als de tepels van de man!
Mensen denken dikwijls dat het maagdenvlies dun en kwetsbaar is. Alsof het daardoor moet bloeden bij een eerste penetratie.
Maar in werkelijkheid is het hymen een robuust en dik vlies, met dikwijls allerlei plooien en bobbels. De vorm en mate verschilt per meisje en vrouw.
Sterker nog, het kan zich herstellen en later alsnog weer licht beschadigen. Dus ook na een eerste keer!
Onder andere dankzij de vreemde ideeën over het maagdenvlies, worden er overal in de wereld meisjes en vrouwen onderdrukt. Het wordt min of meer als ‘kuisheidsgordel’ gebruikt zodat meisjes en vrouwen geremd worden in hun ontwikkeling tot seksueel gezonde vrouw. ‘Goede meisjes’ moeten hun ‘maagdelijkheid bewaren’.
Vervolgens worden onzinnige operaties uitgevoerd om het maagdenvlies te ‘herstellen’ als ze ‘de zonde’ toch zijn begaan.
Of ze worden geopereerd omdat er 100% zeker van te zijn dat ze inderdaad gaan bloeden bij een eerste penetratie. Want stel je voor dat er de indruk ontstaat dat ze gevreeën heeft voor het huwelijk!
Dit zijn erg verdrietige taferelen. Onzinnig, schadelijk.
Kortom: een bloeding is niet standaard bij de eerste keer vaginale seks. Geloof daarom niet in het gevaarlijke fabeltje van het maagdenvlies.
Tip 2. Onderschat het aantal eicellen NIET!
De man staat bekend om zijn grote productie van zaadcellen. Om je een beeld te geven: een man produceert in zijn teelballen miljoenen zaadcellen, èlke dag.
De zaadcellen die niet worden uitgestort bij een zaadlozing (door masturbatie, seks of door een natte droom), worden vanzelf weer opgenomen in het lichaam.
Nu is het gemakkelijk om te denken dat de vrouw dus maar ‘enkele eicellen’ bij zich draagt, als tegenovergestelde van de man. En het is bekend dat telkens één eicel per cyclus wordt losgelaten in haar vruchtbare periode.
Fout!
Een baby van het vrouwelijke geslacht wordt gebroken met ongeveer de 300.000 eicellen. En ja, dan zijn de eicellen nog onrijp. Gedurende de vruchtbare periode komen de eicellen uit; vanaf het moment dat de menstruatie op gang is gekomen tot de overgang.
Zoals je waarschijnlijk al weet: bij de bevruchting van de vrouw is een race gaande onder de miljoenen zaadcellen die de man heeft uitgestort. De zogeheten ‘sperma oorlog’, waarbij de zaadcel die het snelst de eicel kan bereiken de uitverkorene is.
Maar er is ook een harde strijd gaande wat betreft de eicellen. Eicellen rijpen namelijk in trossen, waarbij de eicel die als eerste succesvol rijpt, de grootste, wordt losgelaten van een van de eierstokken. (Soms zijn het er twee.)
De overige eicellen die deze race hebben verloren sterven af; ze krijgen geen voeding meer. Zo verliest een vrouw per cyclus ongeveer duizend eicellen.
De onderliggen strijd van de zaadcellen als wel de eicellen vergroot vermoedelijk het overleven van de bevruchte eicel. En bovenal, de kans op een meer gezond kind is daardoor ook groter.
Kortom: te vaak wordt gedacht dat er een overvloedig aantal spermacellen zijn en een karig aantal eicellen. En dat er alleen een onderlinge strijd gaande is onder de zaadcellen. In werkelijkheid ligt dat dus anders!
Tip 3. Nee, de G-spot bestaat niet
Dit is een prikkelend onderwerp. En het zou me niet verbazen dat sommige bloglezers een verontwaardigde reactie plaatsen bij dit artikel.
Ik zeg: vooral doen, je reactie is altijd welkom!
De G-spot bestaat niet. Het is simpelweg de clitoris die gestimuleerd wordt via de schedewand tijdens penetratie. Dit verdient uitleg.
Teveel mensen hebben het idee dat de clitoris ongeveer het formaat van een erwt heeft. Niets is minder waar, de clitoris is een groot orgaan dat in de buurt komt van de penisformaat!
In het verleden heb ik mijn best gedaan om in het midden te laten of de G-spot werkelijk bestaat of niet. Zo ook in mijn SuperMinnaar-cursus. Want mij gaat het er namelijk niet om of iets werkelijk zou bestaan. Het genot staat immers voorop als het om beminnen gaat.
Prima als je in de vagina een specifieke plek ontdekt waarmee extra veel genot ontstaat! En ik roep vrouwen en koppels op om vooral op onderzoek uit te gaan.
En van mijn part geef je jouw persoonlijke lekkere plekje een specifieke naam. Prima. Maar het promoten van zo’n plek als universele hot spot kan tot grote onzekerheid en onzinnigheid leiden.
Voor je het weet groeit het uit tot gospel en worden er nog meer officiële spots bedacht waar elke vrouw aan zou moeten voldoen. De A-spot, de U-spot, ga zo maar door. “Heb jij deze speciale plekken nog niet gevonden? Kom op, goed zoeken, want dat is hèt geheim van een fantastisch seksleven.”
Wat een onzin. Zeer misleidend. Ik vind het goed dat ‘Het Wonder Daaronder’ dit aankaart.
Vergeet dus het idee dat penetrerende seks, buiten de clitoris om, dè manier is om een vrouw tot een orgasme te brengen.
Deze misvatting geeft frustraties en seksproblemen. Zo ontstaat een ongezonde druk op vrouwen. Ook stimuleert het de prestatiedruk onder mannen. Dit alles gaat ten koste van seksueel plezier en genot.
Weet dat net als de eikel voor de man, de stimulatie van de clitoris voor de vrouw de meest doeltreffende manier is om een orgasme te bereiken. (Hoewel hier absoluut uitzonderingen op zijn.)
Kortom: laat het idee van de G-spot (A-spot, U-spot) en daarmee het vaginale orgasme los.
Richt je aandacht op hoe het voor jou voelt en voor je bedpartner, persoonlijk! En laat niets en niemand je vertellen hoe het orgasme per se zou moeten ontstaan.
Tip 4. De menstruatiecyclus is niet 100% regelmatig
Teveel vrouwen denken dat er iets mis is als het ritme van menstrueren verandert. Of ze denken (ten onrechte) dat ze zwanger zijn. Dat is jammer want daarmee ontstaat al gauw onnodige stress.
De menstruatiecyclus is géén mechanisch proces. Het is onderhevig aan allerlei invloeden waardoor je maandstonden soms korter dan weer langer duren.
Het wonder daaronder-boek legt uit hoe complex en genuanceerd het menstruatieproces verloopt. Alleen al daarom vind ik het boek een aanrader.
Het kan dus hier en daar prima voorkomen dat je een keer niet ongesteld wordt (Amenorroe). Ongeveer 8% van de vrouwen tussen de 16 en 24 jaar maakt dat elk jaar wel een keer mee. Geen probleem, geen ramp. Geen slecht teken.
Wanneer je enkele dagen overtijd bent dan kan uiteraard de gedachte bij je opkomen: ik ben zwanger! Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Je kunt de zwangerschap als reden uitsluiten door een zwangerschapstest te doen.
Het zomaar uitblijven van de menstruatie kan bijvoorbeeld komen door reizen, plots afvallen (wat niet hetzelfde hoeft te zijn als anorexia!), psychische stress of door bijvoorbeeld intensief sporten.
In ‘Het Wonder Daaronder’ wordt ook het fabeltje ontkracht dat vrouwen die onder een dak leven of een hele hechte vriendschap met elkaar hebben, op hetzelfde moment gaan menstrueren; synchrone menstruatiecyclus.
Recente onderzoeken onder lesbische koppels, Chinese studiegenoten en West-Afrikaanse vrouwen hebben uitgewezen dat het slechts een kwestie is van toeval. Want elke vrouw heeft nu eenmaal een grote variatie wat betreft cyclusduur. De periodes dansen.
Daarmee worden dus vroegere onderzoeksresultaten volledig ontkracht die het synchrone menstrueren zouden aantoonden.
Kortom: er zijn maar weinig vrouwen met een volledig stabiele cyclus. Onregelmatigheid is eerder regel dan uitzondering.
Tip 5. De hormonen van de pil en andere hormonale anticonceptie vallen in het niet ten opzichte van risico’s tijdens een zwangerschap
De auteurs Nina Brochmann en Ellen Støkken Dahl vinden de positieve aspecten van hormonale anticonceptie onderbelicht. Daarom besteden ze daar veel aandacht aan in hun vagina-boek.
De risico’s en bijwerkingen van hormonale anticonceptie wordt uitvoerig besproken en genuanceerd. Er wordt zelfs uitleg gegeven over hoe statistiek bij dit soort medicijnonderzoeken werkt.
Tegenwoordig zijn er opvallend veel negatieve geluiden over het gebruik van ‘kunstmatige supplementen’, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Het zou slecht zijn voor het vrouwenlichaam, het zou gevaarlijk zijn. Er wordt gedacht dat onderzoekers en producenten de bijwerkingen onvoldoende serieus nemen.
Maar weet dat de anticonceptiepil het meest onderzochte middel ter wereld is. Al sinds de jaren zestig zijn de onderzoeken gaande, waarbij ook de langetermijneffecten goed in de gaten worden gehouden.
De auteurs vinden dat hormonale anticonceptie helemaal niet zo ‘onnatuurlijk’ is als veel gedacht. Ze bevatten namelijk dezelfde hormonen als die in de eierstokken worden geproduceerd voor de menstruatiecyclus.
En anders dan vroeger gaat het om een erg kleine hoeveelheid hormonen. Precies genoeg om een menstruatie en eventuele zwangerschap te voorkomen.
Hormonale anticonceptie komt neer op het pauzeren van de menstruatiecyclus, net zoals dat gebeurt bij een zwangerschap. Daardoor is er geen eisprong waardoor de vrouw niet meer vruchtbaar is.
Maar bij de zwangerschap moet de vrucht zich wel ontwikkelen. Het zwangerschapsproces is uiteraard ingrijpend.
Kortom: de hoeveelheid hormonen die actief zijn bij een zwangerschap overtreft die van hormonale anticonceptie.
En daarmee stellen de auteurs dat de natuurlijke (hormonale) risico’s en bijwerkingen die optreden bij een zwangerschap veel hoger is, dan bij het voorkomen van een zwangerschap door middel van hormonale anticonceptie.
Toch benadrukken de schrijvers dat niet elke vrouw hetzelfde is. En dat het daarom belangrijk is dat elke vrouw zelf overweegt welke vorm van anticonceptie de juiste is voor haar.
Tip 6. Bij je eerste keer: de missionarishouding!
Het vagina-boek adviseert de missionarishouding voor mensen die voor het eerst seks hebben; maagden. Niet omdat dat het beste standje zou zijn voor het orgasme, maar omdat het een comfortabele positie is en het intimiteit stimuleert.
Ook geven de schrijvers als tip om vooral voldoende de tijd te nemen. Helemaal mee eens! Seks met haast is voor beginnende minnaars af te raden.
Kortom: geduld is een goede wat betreft seks. Geduld is een kwestie van oefenen. Daarom raad ik als sekscoach iedereen aan, en vooral jongeren, om veel met zichzelf te spelen.
Ik bedoel: masturberen. Je leert jezelf daardoor beter kennen, je kunt je geduld oefenen. Zo ben je beter voorbereid op het moment dat je met een ander vrijt.
Tip 7. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek voorkomt veel gedonder daaronder
Deze laatste tip is de minst leuke van allemaal. Maar sla deze niet over want het is tè belangrijk voor de gezondheid.
Het bevolkingsonderzoek met uitstrijkje is erg belangrijk. Vrouwen die regelmatig een uitstrijkje laten maken, lopen gedurende hun leven 70% minder kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker.
Kortom: voorkomen is beter dan genezen, zeker als het gaat om baarmoederhalskanker.
Het uitstrijkje is relatief gezien een minimale investering ten opzichte van wat je daarmee kunt voorkomen. Daarom roep ik net als de schrijvers op om mee te doen aan dit belangrijke bevolkingsonderzoek.
‘Het wonder daaronder’ is een aanrader
Ik hoop dat je veel aan de tips hebt. Of op zijn minst dat dit artikel je nieuwsgierigheid prikkelt.
Want dat wat er zich onder de gordel bevindt is bijzonder, complex en verdient aandacht en enige studie. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.
Dus ongeacht sekse en ook ongeacht seksuele voorkeur: belangrijke kost. In plaats van de zogenaamde geheimen van seks op te zoeken, in de hoop op ultieme extase, zorg er liever voor dat je basiskennis up to date is.
Ken je lichaam, ken het lichaam van de ander. Het is de basis die de deur openzet naar meer plezier en genot in het leven; levenskwaliteit. En het voorkomt ook allerlei vervelende problemen op gezondheidsvlak!
Kortom: ik raad je dit boek van harte aan.
Inhoudsopgave van ‘Het wonder daaronder’
De inhoudsopgave om je een idee te geven van de onderwerpen die besproken worden:
- Voorwoord (Nina Brochmann en Ellen Støkken Dahl leggen onder andere uit hoe ze ertoe zijn gekomen om dit boek te schrijven)
- Het onderlijf
- Vaginale afscheiding menstruatie en andere narigheid
- Seks
- Gedonder daaronder
- Nawoord
- Referenties
- Bibliografie
Hier kun je bestellen.
Vragen, opmerkingen en aanvullingen zijn zeker welkom. Dus plaats je reactie onder dit artikel. En mocht je het al hebben gelezen, ik wil graag weten wat jij van dit vagina-boek vindt!