Wat is vreemdgaan precies? Een vraag waarvan het lijkt dat deze gemakkelijk te beantwoorden is. Maar wanneer je er wat langer serieus aandacht aan besteed, blijkt het niet zo simpel te liggen.
Vreemdgaan is en blijft een gevoelig onderwerp. Na het artikel over de gevaarlijke gevolgen van vreemdgaan, vind ik het tijd om het onderwerp verder uit te diepen.
Een lezer stelde deze vraag over wie verantwoordelijk is bij vreemdgaan:
Heey,
Vraagje: stel dat een vrouw vreemdgaat in haar relatie. Is de man dan verantwoordelijk (omdat hij haar niet bleef veroveren tijdens de relatie), of moet hij het zo zien; verleiding is op elke straathoek te vinden, en als man kan je niet voorkomen dat je vrouw veroverd kan worden. Het is dan meer een kwestie van vertrouwen dat vrouwen trouw blijven.
Groetjes,
Tom
Goede vraag! Vandaag wil ik eerst het woord vreemdgaan definiëren, voordat ik het onderwerp vreemdgaan een andere keer verder uitdiep.
Want wat wel en niet acceptabel is in een relatie is helaas niet altijd helder. Dat kan relatieproblemen veroorzaken!
Definitie van vreemdgaan
Vreemdgaan, je mag je afvragen wat het precies betekent. Te veel mensen denken er niet bewust over na over wat zij onder vreemdgaan verstaan. Laat staan dat ze het bespreken met hun partner.
Volgens de van Dale is de definitie van vreemdgaan:
vreemd·gaan (werkwoord; ging vreemd, is vreemdgegaan)
1. seks hebben met een ander dan de vaste partner
Het woordenboek definieert ‘vaste partner’ niet. Dus moet ik maar veronderstellen dat het een monogame relatie betreft waarbij de man of vrouw is vreemdgegaan?
Definitie van seks in betrekking tot vreemdgaan?
Ja, het woord seks mag ook gedefinieerd worden. Want zelfs daarover bestaan verschillende meningen.
De een is van mening dat pijpen geen seks is (!). De ander ziet zoenen of flirten als een vorm van seks…
Seks volgens woordenboek de van Dale:
ge·meen·schap (de; v; meervoud: gemeenschappen)
2 verkeer, contact: geslachtelijke gemeenschap seksueel verkeer
Dus volgens de van Dale is er geen sprake van vreemdgaan zolang de geslachtsdelen buiten spel blijven! Niet neuken dus, maar bijvoorbeeld wel zoenen, orale seks of iets dergelijks.
Kloppend? Ik denk van niet.
Wat Victor ziet als vreemdgaan
Bedriegen, wat mij betreft is dat de betekenis van vreemdgaan. Je bedriegt de ander wanneer je de relatiegrens overschrijdt.
Ieder mens is uniek, elke relatie is anders. Wat jij acceptabel vindt, kan voor de ander onacceptabel zijn.
Daarom komt er nooit een einde aan het aantal discussies in tv-talkshows. Daarom snijden de artikelen in magazines weinig hout. Vreemdgaan is een te vaag begrip.
Vreemdgaan: relatiegrens overschrijden
Als jullie zijn overeengekomen dat er niet geflirt mag worden, dan is dat de relatiegrens voor jullie. Flirten met een ander is vreemdgaan!
Een ander stel kan de relatiegrens ergens anders leggen. Er mag bijvoorbeeld gezoend worden, zolang de ander in de buurt is. Of ze hebben een open relatie, omdat dat voor beide beter werkt.
Geen vreemdgaan in een open relatie?
Genoeg mensen vinden dat raar, een open relatie aangaan. Maar misschien is het ideaal voor sommige stellen, omdat zij de verleiding niet kunnen of willen weerstaan om met een ander te vrijen. Daar zijn ze tenminste eerlijk over; ze bedriegen niet. En kunnen daardoor elkaar toch trouw blijven.
Kortom, voor het succes van een langetermijnrelatie is het noodzakelijk dat je samen bespreekt wat elkaars relatiegrenzen zijn. In hoeverre laten jullie elkaar vrij? Wat mag wel, wat niet?
Plaats je reactie hieronder. Wat zie jij als vreemdgaan? Waar liggen jouw relatiegrenzen? Ik ben benieuwd naar jouw mening.
Nog een positief punt aan deze blog: Je gaat nadenken !
Wat zijn we kwaad als een vrouw vreemdgaat, want ze heeft de grenzen overschreden. Maar als je effectief de vraag voorgeschoteld krijgt: Wat zijn voor jou de grenzen ?
Dan blijkt een goed antwoord formuleren niet zo eenvoudig als het lijkt. De grens tussen gewenst en ongewenst gedrag is soms erg dun. Zeer goed om dat eens goed te overdenken dus, en dat te bespreken met je vlam.
Om even te reageren op de lezer, Tom:
De man verantwoordelijk ? Wat een onzin !
Ja, voor vreemdgaan kan je soms begrip hebben, wij mannen gaan ook vreemd, het overkomt je soms. Dus niet te snel vrouwen als duivels afschilderen. Maar dat is toch niet de schuld van de man !
Heeft de vrouw geen keuze wat vreemdgaan betreft ?
Als het in de relatie niet meer loopt zoals gewenst, moet de vrouw daar niet over communiceren, het is volledig de man die dat moet oplossen ?
Is een relatie een monoloog ?
Wat ik echt heb ingezien in de liefde (en daar ben ik blij om ook al heb ik geen vriendin), dat is dat er vaak een versie bestaat van hetzelfde probleem voor het andere geslacht.
In dit geval wordt de schuld (onbegrijpelijk) in de schoenen van de man geschoven.
Er doet een ander cliché de ronde waarbij de schuld al even onbegrijpelijk in de schoenen van de vrouw geschoven wordt:
” Als een vrouw iets te opdringerig aandacht krijgt van een man is dat de schuld van de vrouw, want zij heeft hem hoop gegeven, en zij loopt half naakt in de stad ”
Gelukkig vinden dergelijke dingen niet de weg naar het brede publiek, maar voldoende mensen zijn echt van zulke statements overtuigd.
Vreemdgaan is voor mij hetgeen je doet wat je niet zou doen met je partner erbij. Oftewel: iets wat je met de wetenschap van je partner niet zou hebben gedaan. Als je dat steeds in je achterhoofd houd, weet je ook dat je bij flirten dus te ver (`vreemd`) kan gaan…
@ Ruben,
De grens kan inderdaad moeilijk zijn om te bepalen. En het kans zelfs veranderen op grond van de situatie en de relatie(duur).
Je zei:
“Wat ik echt heb ingezien in de liefde (en daar ben ik blij om ook al heb ik geen vriendin), dat is dat er vaak een versie bestaat van hetzelfde probleem voor het andere geslacht.”
Wat bedoel je precies?
@ Jan,
Het probleem is, dat je invult wat de ander denkt/voelt. Je veronderstelt, op grond van jouw grenzen, verlangens en gevoelens.
Ik adviseer juist meer communicatie, minder/geen veronderstellen.
@ Victor
In het voorbeeld van Tom, werd de schuld voor vreemdgaan (suggestief) bij de man gelegd. Alsof het cliché dat voorschrijft.
Een voorbeeld waarbij de schuld van een nare ervaring soms bij de vrouw gelegd wordt, is wat ik zei over die hoop en het half naakt gekleed gaan. Eveneens een cliché.
Het is exact hetzelfde probleem, maar het ene slaat op mannen het ander op vrouwen. Oké het is een andere versie, maar uiteindelijk komt het in grote lijnen overeen.
En zo zijn er nog voorbeelden:
Ik herinner mij de opmerking van een bloglezer: “Waarom dragen vrouwen korte rokjes, is dit een uitnodiging, vrouwen zijn toch echt rare wezens !”
Opnieuw bestaat er een vrouwelijke versie, waarbij de vrouwen met grote ogen afvragen: Waarom doen mannen dit of dat…dat kan je toch niet begrijpen !
Of een persoonlijke favoriet van mij, die een echte eye-opener was 😀
Mannen: Waarom zijn vrouwen zo passief, willen ze eigenlijk wel een man, willen ze überhaupt wel aangesproken worden ? Of eerst positief en dan niks meer !
Vrouwen: Waarom zijn mannen zo passief, en als wij het initiatief eens nemen vinden ze het niet meer leuk ?
Het heeft mij niet geholpen om de vrouw te begrijpen, maar wel om mij veel minder te ergeren aan vrouwelijke kantjes die wij mannen afdoen als “sletterig gedrag” of “de onuitstaanbare heks” uithangen.
Terwijl ik mij vroeger fixeerde op dat onbegrijpelijke gedrag van vrouwen, vind ik het tegenwoordig erger wanneer mannen of vrouwen (maakt niet uit wie) stereotype beelden van elkaar ophangen. Ja, vrouwen en mannen verschillen grondig van elkaar, maar dat kan je ook aanvaarden zonder schade aan te richten, zonder het andere geslacht voor een voorspelbaar stereotyp wezen te laten doorgaan.
@ruben
Helemaal eens. Vreemdgaan is hetzelfde als ruzie hebben schuld is verdeeld over twee partijen. Niet goed en eerlijk communiceren of gewoon slechte partnerkeuze liggen er vaak aan ten grondslag.
Het lijkt voor beide partijen ingewikkeld om de ander te begrijpen, maar ik denk dat je gelijk hebt met dat dit veranderd zodra je snapt dat we eigenlijk niet zo veel verschillen. We willen allemaal gezien worden en met respect en eerlijk behandeld worden, geliefd en vertrouwd worden en we zijn allemaal zo onzeker en bang als de pest als het erop aan komt. 🙂
Fijne wetenschap toch?
@ Meisje
” Vreemdgaan is hetzelfde als ruzie hebben schuld is verdeeld over twee partijen. Niet goed en eerlijk communiceren of gewoon slechte partnerkeuze liggen er vaak aan ten grondslag. ”
Je deelt mijn mening voor de volle 100 %
Uitgaan van gelijkheid, komt de relatie man – vrouw zeer ten goede, hoewel velen de relatieve gelijkheid ontkennen, we zijn wel degelijk beiden mensen die inderdaad de emotie angst en onzekerheid kennen 😉
Ik probeer geen vooroordelen te hebben en ik haat het woord “taboe” Uitroeien die handel ! 😀
Vrije communicatie, ook bij ruzie en, (wie weet zware) relatieproblemen ! Super belangrijk !
Jammer genoeg is vrije communicatie niet altijd even eenvoudig ! Maar in een goede relatie mag het geen utopie zijn. Hoe wil je met iemand samenleven als je elkaar langs geen kanten begrijpt, en enkel de schuld voor ruzies bij de ander legt ?
Veel specialisten in de psychologie linken slechte communicatie en het verbergen van emoties zelfs aan de (ik weet niet hoe het in Nederland zit) schandalig hoge zelfmoordstatistieken in Vlaanderen. Nogthans is België een prachtig land om in te wonen.
Ik draag de mensen die die mening delen een warm hart toe 😉 en als het van mij afhing, werd communicatie een vast onderdeel van de seksuele opvoeding in het onderwijs.
@ Ruben,
Duidelijke uitleg, dat komt inderdaad neer op het afschuiven van schuld en verantwoordelijkheid.
En misschien is het wel onmogelijk om vrouwen werkelijk volledig te begrijpen als man. Dat hoeft niet erg te zijn zolang je het man-vrouw-verschil accepteert en aanvaard.
Bedankt voor je reactie 😀
@ Meisje,
Man en vrouw zijn verschillend, maar hebben ook veel overeenkomsten. Dit kan het nog verwarrender maken om de ander te begrijpen.
Je zei:
“Vreemdgaan is hetzelfde als ruzie hebben schuld is verdeeld over twee partijen.”
Het is maar de vraag of het verstandig is om te denken in termen als ‘schuld’.
Te weinig mensen hebben geleerd om met hun seksuele driften om te gaan. Wegdrukken is vaak geen handige oplossing, omdat het op sommige momenten plotseling de kop op steekt. Juist wanneer de verleiding het grootst, juist wanneer er geen sociale controle is…
@ Ruben,
Je zei: “en als het van mij afhing, werd communicatie een vast onderdeel van de seksuele opvoeding in het onderwijs.”
Jaaaaaaa! 🙂
@ruben
Precies helemaal eens
@victor
Ja eens, schuld is misschien niet het juiste woord. Verandwoordelijkheid is misschien een beter woord.
Je zei:Te weinig mensen hebben geleerd om met hun seksuele driften om te gaan. Wegdrukken is vaak geen handige oplossing, omdat het op sommige momenten plotseling de kop op steekt. Juist wanneer de verleiding het grootst, juist wanneer er geen sociale controle is…
Eens, het is ook niet altijd even makkelijk om hier op de juiste manier mee om te gaan.
Je zei:Man en vrouw zijn verschillend, maar hebben ook veel overeenkomsten. Dit kan het nog verwarrender maken om de ander te begrijpen.
Natuurlijk is dit waar, maar ik bedoelde meer dat we in de basisbehoeften hetzelfde zijn. En dat de angsten die veel vrouwen hebben dezelfde zijn als de angsten van mannen.