Soms ontvang ik vragen over relatiebemiddeling. Een paar willekeurige voorbeelden:
- Is het verstandig om een relatiebureau in te schakelen?
- Zijn de kosten die zo’n relatiebemiddelingsbureau in rekening brengt niet te hoog?
- Kloppen de beweringen over het slagingspercentage wel?
- Is relatiebemiddeling alleen maar voor ‘wanhopige singles’?
Ik vermoed dat meer mensen stilletjes overwegen om een relatiebemiddelingsbureau in te schakelen.
Dus vandaag verschijnt het eerste artikel over relatiebemiddeling. Bij voldoende reactie verschijnt een vervolg.
Wat is relatiebemiddeling?
Sommige mannen hebben geen idee wat relatiebemiddeling precies inhoudt. Het gaat in dit geval niet om therapie voor het redden van een problematische relatie. Nee, het gaat om een bureau dat jou koppelt met een of meer potentiële liefdespartners. En misschien ontmoet je op die manier uiteindelijk jouw levenspartner.
Wanneer je besluit om een professioneel bedrijf in te zetten voor het koppelen, maar je eerst een keuze met welk bureau je in zee gaat. Bijvoorbeeld een relatiebemiddelingsbureau dat zich vooral op hoger opgeleiden richt, of die gespecialiseerd is in singles uit jouw regio. Of een bureau dat vooral matches levert met singles uit jouw (gewenste) leeftijdscategorie. Vervolgens maak je een afspraak voor een (vrijblijvende) kennismaking en intake.
Daarna kom je langs voor de intake bij een consulente; de relatiebemiddelaar. (Hoewel het soms ook mogelijk is dat de consullente bij jouw langskomt.) Aan de hand van je wensen en soms ook een psychologische test, wordt een profiel aangemaakt. Vervolgens wordt er gezocht naar een profiel dat (hopelijk) een goede match oplevert.
En daarna wordt er een date geregeld in de hoop dat de vonk overschiet en er iets moois opbloeit. Geen match? Dan krijg je nog meer dates mocht je daarvoor betaald hebben.
Relatiebemiddelingsbureau voor wanhopige singels?
Allemaal leuk en aardig, maar voor het regelen van dates moet je vaak diep in de buidel tasten. De bemiddeling kan veel tijd kosten en de bureaus moeten vaak veel reclame maken om voldoende mannen en vrouwen aan te trekken. Deze kosten worden uiteraard doorberekend. Daarom ben je minimaal 500 euro kwijt, vaak is het een veelvoud daarvan. En bij sommige bureaus kom je daar pas achter tijdens een stevige sales talk, ná de intake.
Ja, relatiebemiddeling is niet goedkoop. Hoewel de kosten in Nederland opvallend lager zijn dan zeg, Duitsland of de Verenigde Staten.
Ongeacht de kosten, je behoort niet tot de categorie ‘wanhopige single’ als je dates voor je laat regelen. Onzin!
Een voorbeeld. Een goede vriendin (meer…)