Tijd voor een eerste artikel over het onderwerp LHBT: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender. Want aantrekkingskracht is niet puur een heteroseksuele aangelegenheid. Laat dat duidelijk zijn…
Waarom juist vandaag dit artikel? Het is 11 oktober! Sinds het jaar 2009 is in Nederland 11 oktober de nationale Coming out dag. Deze themadag is uitgeroepen door toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk.
Het is de dag die symbool moet staan dat mensen uit de kast mogen komen. In de hoop voor meer sociale acceptatie van niet-hetero’s.
Waarom coming out dag belangrijk is
Teveel mensen worstelen nog met hun seksuele geaardheid. Zij voelen de sociale druk van omgeving om als hetero door het leven te gaan. Zij voelen zich niet echt vrij.
Een themadag zoals deze kan drempelverlagend werken. Zij voelen zich dan minder alleen in het idee dat ze hun seksuele voorkeur bekend mogen maken aan anderen.
Je zou kunnen zeggen: ze kunnen eindelijk meer zichzelf zijn.
Heteronormativiteit
Uit de kast komen is typisch iets voor homoseksuelen, lesbiennes en niet te vergeten, biseksuelen. Toch?
En juist dat geeft me een bijsmaak: heteronormativiteit! Want waarom zouden alleen niet-hetero’s hun seksuele voorkeur bekend moeten maken?
Omdat hetero’s ‘normaal zijn’ en niet-hetero’s afwijken? Dus homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen zijn niet de standaard, ze zijn misschien zelfs ‘on-natuurlijk’?
Dat is een misvatting…
Veel meer mensen hebben ook niet-hetero verlangens
Uit onderzoek uitgevoerd door Movisie blijkt dat 6% van de Nederlandse bevolking homoseksueel, lesbisch of biseksueel is en ook als zodanig leeft. Ruim een miljoen Nederlanders…
En het werkelijke percentage van mensen dat zich aangetrokken voelt tot zijn/haar eigen geslacht, maar daar géén uiting aan geeft, is niet meegenomen in dat onderzoek. Waarschijnlijk omdat het moeilijk te onderzoeken is.
Genoeg mensen ervaren wel eens de aantrekkingskracht van een seksegenoot. Maar daar staan ze niet bij stil, of ze proberen het te onderdrukken en te negeren.
Hoe dan ook, er zijn dus veel meer mensen met homo-, lesbische- en biseksuele gevoelens dan uit het onderzoek blijkt.
Kortom, ik ga voortaan ook artikelen uitbrengen over LHBT-onderwerpen; Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender. Het speelt namelijk in de dagelijkse praktijk geregeld een rol.
Wat vind jij daarvan, leuk? Of heb je een vraag? Reageer hieronder!