Vrouw heeft verdriet. Borderline?Borderline? Vermoedelijk vragen mijn cursisten en trouwe bloglezers zich af waarom er over dit onderwerp een artikel verschijnt.

Simpel. Geregeld ontvang ik vragen over Borderline per e-mail. Bijvoorbeeld:

  • “Hoe kan ik leven met een Borderliner?”
  • “Heb ik een relatie met Borderliner?”
  • “Wat zijn de veel voorkomende kenmerken?”

Of ze stellen me simpelweg de vraag of ze zelf ook dit syndroom hebben.

Natuurlijk wil ik ook deze mensen een hart onder de riem steken, goed adviseren en waarschuwen. En dat zonder meteen naar het Nederlands vertaalde handboek DSM-5 door te verwijzen.

Borderline symptomen en kenmerken

In Nederland zijn naar schatting 100.000 mensen met het borderline syndroom. Maar het werkelijke aantal is moeilijk te achterhalen, omdat het herkennen van deze psychiatrische stoornis moeilijk is. Niet voor niets er een diagnosesysteem bedacht als DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

Borderline kenmerkt zich door sterke wisselingen in gedachten, stemmingen en gedrag. Vaak zijn borderliners erg impulsief, denken zwart-wit en reageren extreem.

Nog meer symptomen die kenmerkend zijn:

  • grote verlatingsangst
  • zelfdestructief gedrag
  • laag gevoel van eigenwaarde
  • langdurige gevoelens van leegheid
  • moeite met woedebeheersing.

Dit maakt dat mensen met een Borderline persoonlijkheidsstoornis moeilijk een relatie kunnen aangaan of onderhouden.

Diagnose Borderline?

Dit is waar ik mensen voor wil waarschuwen: veronderstel niet zomaar dat jij of iemand anders het syndroom heeft. Stel vooral geen diagnose!

Wellicht heb je over het onderwerp met iemand gesproken en Google-zoekopdrachten gedaan, maar dit is onvoldoende om keiharde conclusies te trekken. Wees niet voorbarig.

Er bestaan diverse persoonlijkheidsstoornissen, en ze zijn erg moeilijk van elkaar te onderscheiden. Laat daarom het stellen van een diagnose over aan een arts.

Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale tests ontwikkeld op dit gebied. Al blijft het ook voor professionals nog altijd moeilijk om met zekerheid de juiste persoonlijkheidsstoornis vast te stellen.

Daarbij mag het altijd de vraag zijn OF iemand wel een persoonlijkheidsstoornis heeft. Iemand die met innerlijke problemen worstelt en niet heeft geleerd hoe hij of zij op de juiste manier hiermee kan omgaan, kan labiel en vreemd overkomen.

Twee borderline scenario’s:

#1. Leven met een borderliner

Het boek: De borderline gidsMisschien heb je een relatie met iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij borderline heeft. Dan is het de vraag hoe verder te leven met een borderliner.

Uiteindelijk hangt het af in hoeverre je partner openstaat om aan zichzelf te werken. Het is moeilijk samenleven met iemand die problemen ontkent en niet openstaat voor feedback. Of nog erger, als hij/zij heel handig je emoties manipuleert waardoor je het probleem bij jezelf zoekt.

Advies: verdiep je in het onderwerp door bijvoorbeeld De Borderline Gids van Randi Kreger te lezen, klik hier. Zoek ook professionele hulp. Laat je ondersteunen, je hebt het absoluut nodig!

Maak vooral niet de fout om eindeloos bij iemand te blijven waarmee je moeilijk kunt samenleven. Het is begrijpelijk dat je uit liefde wilt helpen, maar in je eentje kun je de kar niet trekken.

#2. “Heb ik Borderline?”

Wat borderline met je doet (boek)Herken je jezelf in de borderline symptomen, kenmerken? Nogmaals, trek niet de conclusie dat je een Borderliner bent. En voor de jongeren onder ons: tot ongeveer 20 jaar is het moeilijk om deze persoonlijkheidsstoornis vast te stellen.

Hoe dan ook, je hebt vervelende klachten. Natuurlijk wil je je snel beter voelen en meer balans in je leven vinden.

Advies: bestel het boek ‘Wat borderline met je doet’ van Arthur Hegger, klik hier. De auteur schrijft vanuit gereformeerd perspectief voor zowel de persoon met borderline als voor omstanders van een borderliner bent. He boek geeft praktijkvoorbeelden en dat schept veel helderheid. Let wel, het bevat ook een hoofdstuk wat betreft de persoonlijkheidsstoornis en ‘het geloof’; een vleugje religie dus.

Zelfhulp, dat is het uitgangspunt. Toch is het raadzaam om óók professionele hulp in te schakelen!

Meer informatie over borderline

Voorheen had ik een mooi aantal links verzameld over borderline. Helaas zijn een aantal websites offline gaan (door wegvallen subsidies?). Hoe dan ook, ik heb toch nog een aardig aantal resterend:

Leef je samen met vermoedelijk een borderliner? Of heb je herkenbare klachten? Deel je ervaringen door je reactie hieronder te plaatsen.

Gerelateerd:

  • Help, ik ben hopeloos verliefd (deel 1) (10)
    In het artikel: ‘Ben ik aantrekkelijk?’ ben ik ingegaan op de vraag van een verliefde bloglezer. Vandaag geef ik aan wat je te doen staat als je werkelijk hopeloos verliefd bent... Een citaat van de hopeloos verliefde […]
  • Ruzie – Succes met Vrouwen door Ruzie? (19)
    Het laatste waar mannen aan denken is ruziën met de vrouw waarvan ze het hart willen Veroveren. Een vervelend conflict brengt de Verovering immers in gevaar... Toch kan een beetje ruzie geen kwaad, zo heeft een cursist […]
  • Je liefdesleven verbeteren (doen!) (26)
    Je wilt je liefdesleven verbeteren? Ik kan voorspellen of je liefdesleven uiteindelijk gaat slagen of ‘falen’. Wellicht vraag je je af hoe ik van te voren kan weten of je een goed liefdesleven krijgt en of het ooit een beetje […]
  • “Ik heb gefaald!” (Van mislukking naar oplossing) (6)
    Wat wil je in het leven? Succes, slagen, scoren, je doelen bereiken. Geen pijn en verdriet, maar puur genot en plezier. Nooit meer weerstand en alleen maar comfort en gemak! Logisch, zo willen we het vast allemaal. En […]
Borderline – Wat is Borderline? (Symptomen)

12 reacties op “Borderline – Wat is Borderline? (Symptomen)

  • Is het niet zo dat iedereen in zijn leven zich wel eens een periode zo voelt?

    Oftewel: over zo een periode kom je heen en dat betekend niet dat je een syndroom hebt.

  • @ Lb. Koppenol,

    Bedankt voor je tips! Ik heb mijn artikel uitgebreid.

    De verwijzing naar een site over passyndroom, werkte echter niet…

    @ Wilco,

    Dat klopt, daarom adviseer ik om niet zomaar een diagnose te stellen of een conclusie te trekken. En een moeilijke periode doormaken hoort ook bij het leven.

    Bedankt voor je reactie!

  • Dank voor je interessante blog Victor. Ik heb lang gedacht dat m`n ex (symptomen van) Borderline had, maar zoals je al zei: niet te snel conclusies trekken. Toch herken ik veel. Het symptoom ‘grote verlatingsangst’ was voor mij nog onbekend, maar verklaart wel waarom ze (vroeg of laat) nooit kon accepteren dat het over was, ze kwam altijd weer terug. Extra lastig dus om van zo`n `foute vrouw` (zie jouw eerdere blogs) af te komen….Als man moet je dan wel erg stevig in je schoenen staan; je houdt namelijk wel van haar, maar met zulke symptomen is een relatie vrijwel onmogelijk (je kan niet zonder haar, en niet met haar leven, lijkt het wel. `lijkt` want uiteraard overvloed dus zonder kan prima 😉 ).
    Dank voor je verhelderende tekst!

  • Aanvullend. @Wilco. Nee, dat is niet zo. Dit is een typische omzeilende verklaring, voor een ernstige geestesstoornis, wat borderline persoonlijkheidsstoornis is in realiteit. De diagnose dient derhalve alleen door uitermate deskundigen te worden gesteld in de psychiatrie en zeker niet door de eerste de beste verpleegkundige regulier bijvoorbeeld.

    Deskundigen zeggen dat aantal zo ongeveer 2,3, procent van bevolking is. Dat houdt in op de duizend zo 30. Je hebt dan high level en low level dat onderscheid wordt gemaakt.

    @Jan. Nog even aanvullend. Er zijn er daar kom je moeilijk vanaf zoals u al schrijft. Echter vaak is het zo dat een borderliner zonder enige reden een ander ook de partner in een moment ineens zwart gaat afschilderen, valse beschuldigingen gaat doen, en ook derhalve valse verklaringen gaat afleggen. Plots vertrokken is. En ja zeker had mijns inziens allang een meldplicht voor de totale ggz er dienen te zijn, naar Familierechters ook, in -het belang van kinderen- voordat die zoals gebeurt gezag geven over kind of kinderen.

    Kortgeleden artikel verschenen in blad Kind en Adolescent 2009 omtrent dit onderwerp ook. Door vertrouwensarts B. van het AMK Rtd.
    De overlapping overigens met zogenoemd Passybndroom is overduidelijk inzake dan vadervervreemding en erger. Door kenmerk manipulatie van dan veelal moeders ook met borderline onder andere. Wat kindermishandeling inhoudt. (www.rgardner.com).

  • @ Jan,

    Graag gedaan 😀

    Grote verlatingsangst kan ook voorkomen bij vrouwen zonder borderline. Hoe dan ook, het kan moeilijk zijn om nee te blijven zeggen wanneer een vrouw er alles aan doet om je terug te krijgen.

    Goed dat je voet bij stuk hebt gehouden!

    De deur staat open voor overvloed…

    @ L.b.Koppenol,

    “De diagnose dient derhalve alleen door uitermate deskundigen te worden gesteld in de psychiatrie en zeker niet door de eerste de beste verpleegkundige regulier bijvoorbeeld.”

    Mee eens. Dit geldt waarschijnlijk naast borderline ook voor andere psychiatrische stoornissen zoals bipolaire stoornis, manische depressie, etc.

  • Hoi iedereen,

    ik heb een vriendin die heel wat symptomen van Bordeline heeft. Wat doe ik daarmee? Hoe kan ik haar beste helpen? Spreek ik voorzichtig over Borderline? Of beter niet?

    Groetjes
    een bezorgde vriendin.

  • @ Anno An

    Je kan de problemen ter sprake brengen en zeggen dat je haar graag wil helpen, als ze vraagt “hoe ?” kun je de mogelijkheid van professionele hulp aanhalen.

    Hoe dan ook zou ik het voorzichtig aanpakken en het woord “Borderline” (voorlopig) achterwege laten. Mensen met Borderline (of gewoon enkele symptomen ervan) kunnen vrij impulsief zijn.

    Eerst schreeuwen “ik ben niet gek !” je idee volledig afbreken en pas erna eens nadenken wat je precies wou zeggen en denken “oei, ik heb misschien iets te heftig gereageerd” 😉
    Hoe dan ook als het een vriendin is, zal ze wel de kwaadste nog niet zijn, ja kan je hulp bieden en begrip op brengen voor haar al dan niet positieve reactie.

    Maar hoe dan ook een goed idee van jou om hulp te bieden. 😉

  • Daar doe je helemaal niks mee anders wordt u de therapeut…Geen enkele verantwoording overnemen van gedrag denk eraan. Geen enkele discussie beginnen met borderliners. Geen enkele. Dat staat in prima adviezen nu van deskundigen.. Het ware goed als in Nederland duidelijker werd gedaan aan omstanders wat borderline inhoudt zo staat er ergens “zouden manipulatief zijn” etc. Nee mensen kenmerk is manipulatief. En daar zit al een probleem dus. In Nederland zelf. Gevolg nog meer ellende.

  • Hoi
    Mijn vrouw heeft borderline we hebben twee kids nu heeft ze wat gedaan gewoon de hele nacht weg gebleven en nu krijg ik de schuld wat ik ander half jaar geDaan heb nu wil ze scheiden wat ik niet wil.ze heeft een man van 55jr ontmoet het had haar vader kunnen zijn .
    Wat moet ik nu doen ik hou van haar en wil haar helpen .we denken dat ze in een psigocen zit wat nu.

  • Alles gaan bijhouden wat er aan de orde is. Letterlijk alles. Zorg dat in belang kinderen u gezag houdt. En zorg dat je op papier hebt dat de diagnose Borderline is gesteld. Daar kan een Rechter als ie daar tenminste later zin in heeft, om vragen..
    En voor wat betreft de rest: Heeft u al advies gevraagd dan aan de GGZ? Die zeggen deskundig te zijn immers.
    M.a.w. daar moet u ook zijn als omstander, zeker nu er meldrecht bestaat.
    In hoeverre is dit van invloed op de kinderen. Lijkt me geen gezonde toestand.
    M.a.w. ook in belang van hun en van uzelf gaan handelen.
    Grenzen stellen. Letterlijk.
    Advokaat in de hand nemen zodra het noodzakelijk blijkt denk erom. Geen enkele verantwoording nemen of overnemen van een borderliner voor handel en wandel van deze mensen.

Reageren is niet mogelijk.